Gör flytten klimatsmart

Att handla ekologiskt, minska utsläpp och överlag bidra till en bättre miljö är det många som vill göra. Men många missar att man kan göra detta i de flesta tillfällen i livet. Det går till och med att göra flytten mer klimatsmart. Men det krävs vissa aktiva val.

Att flytta innebär ofta ett par ganska dåliga val utifrån ett miljöperspektiv. Maten äts på engångstallrikar, bilarna står på tomgång och plast, tejp och liknande material används i stor utsträckning. Men visst går det att göra bättre. Detta gällande allt från att välja flyttfirmor som klimatkompenserar till att välja rätt flyttkartonger.

Flytta med cykeln

Är det möjligt att genomföra en flytt enbart med hjälp av cyklar? Självklart beror det på hur långt man ska flytta och hur många tyngre saker som ska förflyttas. Men det finns faktiskt flyttfirmor som har flera cyklar i sitt ”fordonsstall”. Cyklandes flyttfirmor har fått en del uppmärksamhet i storstäderna och det är helt klart där man kan utnyttja cykelns fördel mest. På landsbygden är det nog svårt att hitta flyttfirmor på två hjul.

Lägg bort tejpen

Tejp är generellt tillverkat av plast. Dessutom finns en rad kemikalier i klistret. Går det då att flytta ”tejpfritt”? Ja, absolut. Det gäller bara att hitta passande lösningar. För det första att inte packa flyttlådorna för fulla så att locken lätt går att låsa. För det andra att köpa in mer naturvänliga material. Det finns exempelvis snören av naturmaterial som förmultnar snabbt om de skulle hamna i naturen.

Återanvänd flyttkartonger

Nej, du behöver inte köpa in nya flyttkartonger. Chansen att någon i din bekantskapskrets har detta att låna ut är mycket stor. Om inte annat så kan du annonsera på Blocket eller Facebook för att nå någon som har flyttkartonger hemma. Genom att köpa begagnade flyttkartonger spar du på ekonomin och på miljön. När ni sedan använt dem klart går de självklart att sälja vidare. De som däremot fått sig en törn och inte längre är bärbara kan barnen använda till kojor eller som byggmaterial.

Miljöcertifierade flyttfirmor

Om en flyttfirma är miljöcertifierad med FR2000 alternativt med ISO14001 är det en fördel. Den senare certifieringen kostar däremot relativt mycket och hittas därför sällan hos flyttfirmor. Det är som ett företag skriver, att flyttbranschen är en lågmarginalbransch, och att man därför oftare hittar FR2000 certifiering hos dessa företag.

Oavsett så påvisar det att firman tar sitt ansvar genom att dra ner på utsläpp, använda vissa material osv.

Slutstädning med ekologiska produkter

Det finns städföretag som valt att enbart använda ekologiska produkter. Dessa brukar även vara noga med att minimera utsläpp från transporten och att överlag ha ett miljövänligt förhållningssätt. Det är inte säkert att de är billigast – men de är bäst, i alla fall för naturen.

Vill du göra flyttstädningen själv så undvik engångsmaterial och köp produkter som är skonsamma för miljön. Det finns en rad rengöringsprodukter med miljömärkning så det är inte speciellt svårt att hitta de bättre alternativen när produkterna ska köpas in.

Hitta alternativen – så blir din flytt mer klimatsmart.