Framtidsutsikterna för den som satsar på en karriär som takläggare, eller takmontör som det också kallas, är mycket goda. Just nu är det ett av de yrken i Sverige där arbetsmarknaden är till ens fördel. Takläggare är eftertraktade och det anses vara lätt att få arbete efter utbildningen. Medellönen för en takläggare låg under 2020 på 27 600 kronor, allt enligt Yrkeskollen som använder sig av officiell statistik från Statistiska Centralbyrån.
Vägen till att bli takmontör går ofta via det treåriga byggprogrammet på gymnasieskolan, med den valda inriktningen Hus- och anläggning. Därefter avlägger man yrkesexamen. För den som vill välja takläggarens yrkesbana senare i livet kan exempelvis Arbetsförmedlingen hänvisa till lämpliga vuxenutbildningar.
Utmanande på hög höjd
Att arbeta som takläggare är ett mångsidigt arbete, som erbjuder spännande utmaningar. God materialkunskap är en viktig komponent i verktygslådan, då arbetet inte endast handlar om att täcka över taket utan att se till att det verkligen skapas ett hållbart tätskikt i flera lager – isolering, underlagsmaterial och underlagsskydd samt montering av yttertaket.
Eftersom alla tak är olika kommer takläggaren ständigt möta nya situationer i sitt arbetsliv. Alla projekt kräver sina egna, specifika lösningar och en duktig takläggare är väl förberedd på att behöva tänka utanför boxen. Anpassningar kring ventilation, rör, skorstenar, takfönster etc. behöver ständigt tas i beaktande, vilket skapar en dynamisk och intressant arbetsplats.
Takläggarens (https://takläggarengöteborg.se) arbetsplats är dock inget för den höjdrädde. Majoriteten av alla tak som läggs är utomhustak på mer eller mindre hög höjd, och för den som letar efter en arbetsplats med mycket frisk luft är takläggning ett bra val.
Takläggning är inte heller något för den klene. I arbetet finns många tunga moment, både lyft och annan hantering av stora plåtar hör till det vardagliga arbetet. Men man är inte ensam, takläggning är ett arbete som kräver ett arbetslag om minst två personer, vilket förutom det rent praktiska även skapar möjlighet till att få en trevlig och social tillvaro på arbetet.
Tänk på säkerheten
Arbetsplatsen är dock inte helt riskfri, inte minst med tanke på den höga höjden, och för den fackligt intresserade finns exempelvis Byggnads att kontakta för medlemsskap. Arbetsmiljön och arbetsplatssäkerheten bör sättas i första rummet för varje takläggare och arbetsgivare, och att organisera sig fackligt kan ha flera fördelar. Godkänd skyddsutrustning, säkerhetslinor och ställningar ska vara en självklarhet. Eventuella brister i arbetsmiljön bör påtalas i första hand för berörd chef, men behövs ärendet därefter tas vidare kan arbetstagaren gå via skyddsombud på arbetsplatsen till en eventuell anmälan till Arbetsmiljöverket. Tumma inte på säkerheten under några som helst omständigheter!